Recensie | Emma Gannon – Olive

Merel vroeg in haar Instagramstories of er mensen geïnteresseerd waren om mee te doen met haar boekclub. Dit keer zou het gaan over het boek Olive van Emma Gannon, met kinderloosheid als een centraal thema. Ik heb meteen een bericht gestuurd om mij op te geven en het boek besteld. In de recensie van vandaag deel ik mee, wat mijn bevindingen zijn.

Titel: Olive
Auteur: Emma Gannon
Uitgever: HarperCollins Publishers Ltd
Genre: roman
Verschijningsdatum: juni 2020
Aantal pagina’s: 416 pagina’s Taal: Engels
Aantal sterren: ★★★★☆

Samenvatting

Olive is veel dingen.
Onafhankelijk, vlot, angstig, loyaal en vriendelijk.
Ze weet wat ze wilt.

Het is oké dat ze haar eigen weg nog aan het uitzoeken is, zonder kompas weliswaar. Maar het leven komt met verwachtingen, er zijn zoveel keuzes die gemaakt moeten worden en -soms- stereotypes te vervullen. Dus wanneer de levens van haar vriendinnen andere wendingen aannemen zoals het moederschap of trouwen, begint ze haar eigen keuzes in twijfel te trekken. Want haar leven ziet er nu anders uit dan die van haar vriendinnen.

Vol warmte, liefde en nostalgie is Olive een modern verhaal over de hindernissen van volwassenheid, mijlpaal beslissingen en het ‘ taboe’ over het kiezen om geen kinderen te krijgen.

Over de schrijfster

Emma Gannon is een bestsellerauteur, spreekster, columnist bij de Sunday Times en ze heeft haar eigen podcast ‘Ctrl Alt Delete’.

Geïnspireerd door artikelen over millennials die onthulden dat zij zich overwelfd voelden bij het vooruitzicht om kinderen te krijgen, is Emma begonnen om deze kwestie te onderzoeken. Olive is het resultaat van haar onderzoek, gegoten in een verhaal over vier vriendinnen die met verschillende verwachtingen rond het moederschap worden geconfronteerd.

Over het boek

Door het verhaal heen krijg je flashbacks, door terug te kijken in de tijd. Dit gebeurt op chronologische wijze tussen het heden door.

De manier van schrijven past bij de huidige tijd. Op alle momenten geeft Emma weer welk personage wat voelt. Ook bij de app’jes druipt het gevoel er vanaf.

Het onderwerp gaat niet alleen over het (niet aanwezige) verlangen naar kinderen, maar ook over vriendschap, angst, acceptatie en ontwikkeling.

Met dit boek wordt er een taboe doorbroken.

Conclusie

Ondanks dat ik dit boek met veel plezier heb gelezen, stelde het einde mij een beetje teleur.
De ontwikkeling van Olive en haar vriendinnen komt deels overeen. Ik had alleen graag een ander einde voor Olive gezien.

Ik zou dit boek eerder 3,5 ster geven, maar aangezien dat niet heel handig is, heb ik het 4 sterren gegeven.
Ik raad wel aan om dit boek te lezen, want deze roman zou wel iedere vrouw moeten lezen. Al is het om een tipje van de sluier te leren over mensen die geen kinderwens hebben of wel de wens hebben, maar waarbij het niet in de genetische kaarten ligt.

Laat een reactie achter: