Recensie | Judith Visser – Zondagsleven

Voor mijn verjaardag had ik al een pre-order lijst gemaakt van nieuwe boeken die uit zouden komen. Daar zat uiteraard het nieuwste boek Zondagsleven van Judith Visser bij. Echter kon ik al vrij snel mijn bestelling weer annuleren. Ik mocht namelijk Zondagsleven alvast lezen namens HarperCollins Holland.
Benieuwd naar mijn recensie? Lees dan snel verder.

Titel: Zondagsleven
Auteur: Judith Visser
Uitgever: HarperCollins Holland
Genre: roman / literaire fictie
Verschijningsdatum: oktober 2020
Aantal pagina’s: 464 pagina’s Taal: Nederlands
Aantal sterren: ★★★★☆

Samenvatting

Jasmijn werkt bij een scheepvaartbedrijf in Rotterdam als receptioniste. Hier kan ze in haar pauzes een powernap doen om even bij te komen van alle drukte.
Aan het eind van de dag haalt ze haar hond Romy op bij haar moeder en krijgt ze een bakje met avondeten mee. Energie om zelf nog te koken, na een 8 urige werkdag, heeft Jasmijn niet.
Haar vriend Nick komt elke dinsdagavond langs, maar woont niet bij haar in ondanks dat hij hier wel naartoe stuurt.

Wanneer het scheepvaartbedrijf gaat fuseren, is er voor Jasmijn geen plek meer. Jasmijn krijgt hierdoor een oprot-/vertrekpremie waar zij, als ze zuinig aan doet, zes maanden mee vooruit kan.
De zes maanden vrijheid die Jasmijn heeft, benut ze door te beginnen aan haar eerste boek. Want als Jasmijn iets weet, is het wel dat ze schrijfster wilt worden.

Terwijl Jasmijn een rustig en fijn leven leidt, gaan de zes maanden toch weer sneller voorbij dan gedacht en moet zij weer op zoek naar een nieuwe baan.
Dat deze baan met andere regels en minder frisse lucht is, maakt het voor Jasmijn lastig om zich weer te aarden in het ‘normale’ leven waar zij de ‘normale’ Jasmijn moet zijn.
Want haar collega’s vertellen dat ze autisme heeft.. dat is een absolute no-go.

‘In de weekenden was ik de Echte Jasmijn.
Ooit zou elke dag weekend zijn, nam ik me voor.
Een zondagsleven.’

Jasmijn Vink in Zondagsleven

Over de schrijfster

Judith Visser is opgegroeid in Rotterdam en woont sinds 2010 in Rockanje aan zee.
Daar woont ze samen met haar man Michael en drie honden Yuriko, Fontana en Sandy.

In 2018 heeft ze haar autobiografische roman Zondagskind uitgebracht en nu in 2020 het vervolg Zondagsleven.

Judith heeft ook vele andere boeken geschreven. Ze is daarnaast een veelgevraagde spreekster en ambassadeur van Hulphonden voor Autisme.
Als ze ergens spreekt neemt ze ook altijd één van haar honden mee.

Waar andere schrijvers meteen hun verhalen uittypen, doet Judith dat net even anders.
Ze schrijft eerst hele schriften vol en pas wanneer ze het gevoel heeft het hele boek geschreven te hebben, typt ze alles over vanuit haar schriften.
Zo komt het wel eens voor dat ze een hoofdstuk meerdere keren heeft geschreven zonder daar eerder bij stilgestaan te hebben.

Over het boek

Dit boek is een vervolg op Zondagskind, maar je kan ze ook onafhankelijk van elkaar lezen. Waar Zondagskind over Jasmijn Vink haar jeugd gaat en het opgroeien met autisme, gaat Zondagsleven over Jasmijn haar leven vanaf 20 jaar.

Dit deel over Jasmijn haar leven gaat (eigenlijk Judith) is geschreven vanuit het perspectief van Jasmijn. Hierdoor ontstaat er een kijkje in het hoofd van iemand met autisme.
Alle gedachten en gedragingen worden duidelijk beschreven. Als leek begrijp je na dit boek gelezen te hebben beter hoe het is om snel overprikkeld te raken van het alledaagse.

Judith haar schrijfstijl is vlot en goudeerlijk.
Zondagsleven is een roman met een hoog literair gehalte en humor sijpelt door de regels heen.

Conclusie

Ik raad aan dat iedereen het verhaal over Jasmijn gaat lezen. De schrijfstijl van Judith is begrijpelijk met hier en daar een humoristische situatie.

In het begin ging ik snel door het verhaal heen, halverwege stagneerde het wat door de vele details, maar daarna leek het wel alsof de sneltrein weer was gearriveerd. Voor ik het wist had ik het boek uit en snakte ik naar meer.
Ik hoop dat er ook delen van Jasmijn uitgebracht gaan worden over haar leven als senior.

Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van Jasmijn (net als ik) na deze recensie gelezen te hebben, kan je je geluk vast niet op. Zondagsleven is vanaf vandaag te koop bij jouw plaatselijke boekhandel!

Ik heb Zondagsleven als recensie-exemplaar ontvangen van HarperCollins Holland. Dit heeft mijn beoordeling niet beïnvloed. Deze recensie weerspiegelt mijn eigen mening.

Laat een reactie achter: