Recensie | Kara McDowell – Hoe dan ook

Toen Uitgeverij Moon op 26 oktober 2020 een oproep plaatste op Instagram wie graag zou willen meedoen met de online leesclub over het nieuwste boek van Kara McDowell ‘Hoe dan ook’ wist ik meteen dat ik mij hiervoor moest opgeven. Zeker omdat ik mij helemaal niet kon vinden in de moeilijkheden die Paige heeft zoals haar keuzestress.
Benieuwd wat mijn oordeel is? Lees dan snel verder!

Titel: Hoe dan ook
Auteur: Kara McDowell
Uitgever: Moon Young Adult
Genre: roman
Verschijningsdatum: november 2020
Aantal pagina’s: 316 pagina’s
Taal: Nederlands
Aantal sterren: ★★★★☆

Wat zegt de flaptekst?

De gemiddelde persoon neemt zo’n 35.000 beslissingen per dag. Dat zijn er ongeveer 34.999 te veel voor Paige Collins, die elke keer weer bang is dat ze de verkeerde keus maakt. Wat als het haar bestemming is om een beroemde kunstenaar te worden, maar ze haar talent verspilt en voor drama kiest? Wat als er een koolmonoxidelek is in het kunstlokaal, en iedereen dood neervalt? (Heftig, maar mogelijk!)

Niet zo gek dus dat Paige als ze moet kiezen tussen twee lastminute opties voor haar kerstvakantie, verlamd raakt door de angst dat ze de verkeerde optie kiest. Moet ze met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het romantische vakantiehuisje van zijn familie in de bergen? Of moet ze met haar moeder meegaan naar New York, een stad waar Paige haar hele leven al over droomt?

Op het moment dat Paige ongeveer ontploft van de keuzestress, grijpt het lot in. Paige glijdt uit op een gladde supermarktvloer en vanaf dat moment leidt ze twee paralelle levens. In het ene vertrekt ze naar New York, een stad waar ze verliefd op wordt… en waar ze valt voor de charmes van haar onverwachte stadsgids. Het andere leidt naar de bergen waar Paige eindelijk een kans lijkt te hebben bij Fitz… tot haar angsten alles dreigen te verpesten.

Voordat Paige haar happy ending kan beleven moet ze haar angsten zien te accepteren én overwinnen. En ze zal moeten inzien dat je niet perfect hoeft te zijn om liefde te verdienen.

Wie is Kara McDowell?

Kara leeft met haar man en 3 zonen in Arizona, Amerika.
Tijdens de online leesclub met Kara, 14 andere bloggers en Uitgeverij Moon werd het voor mij duidelijk dat Kara een huiselijk karakter heeft. Zo houdt ze van bakken, verhaal schrijven en cosy muziek.

Gezien Hoe dan ook een winters boek is, zou je verwachten dat Kara tijdens het schrijven van dit verhaal ook veel kerstmuziek zou hebben geluisterd en juist rond de feestdagen in de pen gehangen zou hebben. Niets is echter minder waar!

Kara begon met het schrijven van dit verhaal in de zomer waarna ze twee maanden lang het niet meer aanraakte. Pas in het nieuwe jaar op 1 januari begon ze verder. Een nieuw jaar betekende ook een 2e verhaallijn voor het boek.

De inspiratie voor Paige haar leven kwam door de bekende ‘magic 8 ball’ uit Amerika.
Daarnaast is de verstandhouding tussen Paige en Fitz tot stand gekomen door een jeugdcrush van Kara. Om dit gevoel volledig vast te grijpen, heeft Kara haar dagboeken erbij gepakt en muziek geluisterd.

De 2 verhaallijnen zijn opgesplitst en wisselen elkaar bij elk hoofdstuk af. Dit zorgt voor extra spanning, want wat gebeurd er toch daarna..

Conclusie

Hoe dan ook is een winterse young adult, dat ook zeker geschikt is voor de oudere garde aan lezers, of je nou een twijfelkont bent van nature of juist helemaal niet.

Zelf was ik erg benieuwd naar de keuzestress die Paige zou hebben. Zeker gezien ik mijzelf daar niet in kan identificeren. Paige is echter op zo’n manier geschreven dat ze alsnog zeer herkenbaar overkomt.
Tevens brengt Kara de angststoornis van Paige geleidelijk en sympathiek naar voren. Hierdoor is de angststoornis niet de overheersende persoon, maar wel een onderdeel van Paige. Kara laat in dit boek met haar aangename schrijfstijl zien dat een angststoornis niet je hele leven hoeft te domineren. Je kan hulp krijgen en ook voor mensen met een angsten is een leven vol liefde weggelegd.

Beide verhaallijnen, en de personages Harrison en Fitz, zijn om verliefd op te worden. Zelf heb ik echter wel de voorkeur om beide verhaallijnen apart van elkaar te lezen. Al snap ik wel de keuze van Kara om deze om en om per hoofdstuk te laten lezen.

Verder past de kaft perfect bij dit boek. Beide verhaallijnen zijn apart afgebeeld met een twijfelachtige Paige ertussenin.

Ben je na deze recensie benieuwd geworden naar het verhaal? Via deze link kan je alvast het eerste hoofdstuk lezen!

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar ontvangen. Dit betekend dat ik niet gesponsord ben en naar alle eerlijkheid mijn recensie heb geschreven.

Laat een reactie achter: