Vertel eens.. met Christine de Vogel – Goudsmid

Foto eigendom van Christine

We zijn alweer bij de derde editie van Vertel eens.. aangekomen. Dit keer is Christine aan de beurt. Christine is goudsmid en maakt prachtige sieraden, waarvan ik hoop ooit in bezit van te mogen zijn. Tijd om haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen!

Vertel eens iets over jezelf en wat definieert jou als persoon?

Ik ben Christine, 32 jaar en in het dagelijks leven besteed ik mijn tijd vooral aan goudsmeden. Ik ben een creatieve duizendpoot die eigenlijk altijd bezig is met dingen maken/ creëren en van alles wil leren. Eigenlijk kom ik daardoor vrijwel altijd ‘tijd tekort’. Verder ben ik eigenwijs en houd er ook van als mensen dingen lekker op hun eigen manier doen.
Als ik iets doe wil ik het ook echt ‘goed’ doen en ben dus ook behoorlijk perfectionistisch en kritisch. Ook ben ik best direct, maar wel oprecht. Ik houd van persoonlijke ontwikkeling, vegan eten (zowel het maken als opeten), salsadansen en documentaires kijken.

Waar is je liefde voor sieraden begonnen en hoe heeft dit geresulteerd in je beroep als goudsmid?

Ik denk niet dat het zozeer liefde voor sieraden is. Het is meer liefde voor maken/ creëren. Van jongs af aan was ik al veel creatief bezig. Eigenlijk wilde ik heel lang interieurarchitect worden. In deze richting heb ik later ook opleidingen gevolgd.
Toen ik aan de kunstacademie studeerde in de richting interieurarchitectuur, hadden we een vak waarbij we een soort broche moesten ontwerpen en vervaardigen. Hierbij had ik met een soldeerbout koperdraadjes aan elkaar gesoldeerd. Dit vond ik zo leuk om te doen dat ik dacht, kan ik hier niet verder mee?!
Bij het interieurontwerpen miste ik wel het echt maken van dingen. Bij sieraden kun je van begin tot eind alles in de hand houden: van ontwerp tot eindresultaat. Ook ben ik altijd erg van de details en precisie geweest, iets dat bij sieraden maken heel goed van pas komt.

Foto eigendom van Christine

Wat voor sieraad heeft je hart veroverd en is dit een eigen creatie?

Een sieraad dat mijn hart heeft gestolen zo zie ik het niet echt. 
Ik zie wel regelmatig sieraden van collega-goudsmeden voorbijkomen waar ik iets tof aan vindt. Vooral als een ontwerp goed doordacht is, innovatief is, of technisch heel mooi in elkaar zit, wekt dat mijn interesse.

Regelmatig doe ik mee aan ontwerpwedstrijden en bekijk ook altijd de genomineerden/ winnaars. Vaak zitten hier verrassende ontwerpen tussen die wat meer ‘out of the box’ zijn, daar houd ik wel echt van.
Iemand die me pas opviel daarin is Thomas Dailing. Deze sieraden moet je echt zien, het is niet echt te omschrijven, dus bezoek zijn Instagram en bekijk de filmpjes!

Wat hoop je in je carrière nog eens te maken?

Eigenlijk heb ik hier niet een specifiek antwoord op. Ik heb altijd enorm veel ideeën. En altijd tijd te kort om ze uit te werken haha. Meestal moet ik er eerst mee aan de slag gaan voordat ik echt weet of het iets wordt en hoe. Dus dit ligt nog helemaal open wat mij betreft.

Foto eigendom van Christine

Welke herinnering zou je nogmaals willen meemaken en waarom?

Bij deze vraag vraag ik me af of als je een herinnering nogmaals meemaakt, het de herinnering niet veranderd. Een herinnering is natuurlijk iets anders dan de gebeurtenis op zich. Dus eigenlijk zou ik niet een herinnering nogmaals willen meemaken. 

Op instagram deel je ook microscopische foto’s van bloemblaadjes, hoe kwam je op dit idee?

Zoals ik eerder noemde ben ik altijd al creatief bezig geweest. Zo heb ik ook een tijdje met fotografie geëxperimenteerd.
Ik ben altijd wel een liefhebber geweest van bloemen en met mijn oog voor detail ben ik gefascineerd geraakt door bloemblaadjes. Door te spelen met mijn camera kwam ik erachter hoeveel details er vast te leggen zijn in 1 bloemblaadje, en wat voor bijna abstract lijnenspel er kan ontstaan. Nu jaren later heb ik deze techniek verbeterd/ verfijnd.

Foto eigendom van Christine

Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Hmm, dit vind ik een lastige vraag. Een droomleven klinkt als een soort perfectplaatje van een ‘einddoel’, terwijl ik zelf veel waarde hecht aan wat er gebeurt op een weg ergens naartoe en geloof dat die weg het ‘doel’ ook weer veranderd.

Ik ben niet zo’n planner, meer van ‘go with the flow’. De gedachten/ ideeën/doelen die ik een paar jaar geleden had zijn namelijk alweer aardig veranderd door wat ik in de tussentijd heb geleerd en meegemaakt. Dus ik heb niet echt een beeld voor me van een ‘droomleven’. Ik probeer meer te kijken naar wat ik ‘op dit moment’ wil, en probeer dat dan voor elkaar te krijgen. 

Wat zou je graag van mijn volgende gast willen weten?

Als geld geen issue zou zijn, wat zou je dan op dit moment doen in je leven?

Laat een reactie achter: